1. Intreaga populatie a globului bautoare de cafea consuma nu mai putin de 2.25 de miliarde de cesti de cafea zilnic. Cafeaua o fi ea buna, insa excesul poate dauna sanatatii. Deci, cu masura, maica, cu masura…
2. Cafeaua este a doua cea mai comercializata marfa de pe glob, dupa petrol.
3. Cafeaua este deosebit de eficienta in „trezirea” organismului si simturilor daca este servita intre 9.30 AM si 11.30 AM. De ce? Pentru ca exista un hormon numit cortizol care se gaseste in cantitati mari in corpul nostru intre 8.00-9.00 AM, dar scade dupa ora 9.00. Daca se bea cafea cat timp cortizolul „e pe val”, atunci apare rezistenta la cafea.
4. In Coreea si Japonia exista un concept ciudat de cafenea-Cat Cafe. Desi nu cred ca realizati imediat ce ati citit numele cafenelei, aici se poate bea cafea de buna calitate, in timp ce… va puteti juca si puteti „smotoci” in jur de 50-100 de pisicute dragalase si gata sa va „satisfaca” deplin nevoia de afectiune aratata cuiva, chiar si unui ghemotoc de par care miorlaie…
5. Prima camera web inventata vreodata nu facea altceva decat supraveghea un aparat de facut cafea.
6. Boabele de cafea nu sunt de fapt boabe. Ele sunt semintele fructelor arborelui de cafea.
7. Starbucks cheltuieste mai multi bani pe asigurarile angajatilor decat pe boabe de cafea.
8. Cafeaua instant a fos inventata de catre chimistul englez George Constant Louis Washington, in 1910. In 1938, Nescafe a lansat un procedeu mult mai avansat de „rafinare” a cafelei.
9. O ceasca de cafea cu cofeina imbunatateste semnificativ circulatia sangelui.
10. In Franta, exista un shop unde se vinde cafea cu niste reguli foarte ciudate: daca nu spui „Buna” si „Te rog” cand vrei sa cumperi, pretul cafelei creste pana la de doua ori!
11. Pentru a se obtine boabe de cafea de inalta calitate, arborii de cafea trebuie sa creasca la inaltimi foarte mari, asta pentru ca lipsa oxigenului in cantitati mari permite copacului sa se maturizeze timp indelungat.
12. Cea mai scumpa cafea din lume este cea obtinuta din boabe de cafea catre trec prin sistemul digestiv al Kopi Luwak-ului (un animal din Indonezia de marimea unei pisici). Boabele sunt curatate mai apoi, maruntite, facute pulbere si vandute-suta de grame costa intre 100 si 600 de dolari.
No comments:
Post a Comment