Aiudul a fost cel mai important centru cultural - educational al calvinismului in Transilvania, principele Gabriel Bethlen deschizand in oras, in 1625, colegiul care astazi ii poarta numele. in timpul regimului comunist din Romania, inchisoarea din Aiud a fost locul de intemnitare a numerosi detinuti politici. Numeroase vestigii arheologice vorbesc despre existenta unor asezari omenesti in zona Aiud inca din Epoca Primitiva (epoca neolitica, a cuprului, bronzului si fierului) precum si din cea romana si perioada prefeudala. Dovezi precum cimitire scitice (populatie nomada de neam iranian) si celtice dar si asezarile preistorice scot la iveala faptul ca acesta misterioasa localitate a fost tulburata la origini dar s-a dovedit maiestoasa la pastrarea locurilor si culturii.
In 1293 populatia era alcatuita in majoritate din sasi. Zona Aiud este una incredibil de frumoasa in special primavara cand natura explodeaza cu toate minunile ei infloritoare. Soarele, din momentul rasaritului, scalda luminos dealurile din imprejurimi, impodobite gospodareste cu vita de vie nobila si pomi fructiferi, radiind toata ziua asupra orasului. Catre seara asfintitul confera o priveliste de un farmec extraordinar. Scapat dincolo de munti, soarele raspandeste o lumina rosie difuza, realizand o imagine tonica, un contrast cromatic ce se estompeaza treptat, odata cu sosirea noptii. Numeroase vestigii arheologice vorbesc despre existenta unor asezari omenesti in zona Aiud inca din Comuna primitiva (epocile neolitica, a cuprului, bronzului si fierului), precum si din cea romana si perioada prefeudala. Au fost scoase la iveala urme de asezari preistorice si cimitire scitice si celtice. Existenta dacilor este confirmata prin obiecte de podoaba si monede de argint, care au ajuns in diferite muzee din tara si strainatate.
Epoca romana provinciala ne-a oferit si ea numeroase vestigii la Aiud si in imprejurimi. Traditia locala afirma ca primul edificiu de piatra a fost turnul de paza terminat in anul 1239. A urmat o biserica in stil romantic (azi pe locul ei este biserica evanghelica) zidita in 1333 - 1334, concomitent cu o prima fortificatie.
No comments:
Post a Comment