Labirintul lui Dedal

Pedepsit de Poseidon, zeul marilor, fiindca nu-si respectase cuvantul fata de el, regele Minos a1 Cretei are un fiu monstruos, Minotaurul - o dihanie jumatate taur si jumatate om, care il umplea de rusine si de griji. Ca sa scape de infioratoarea faptura canibala, porunceste unui artist vestit din Creta, sa faca un palat in asa fel, incat cine intra sa nu mai poata iesi vreodata.

Iscusitul arhitect construieste o cladire cu ziduri foarte inalte, in care se incrucisau, urcand si coborand, zeci, sute de culoare, pe care 1-a numit labirint. Aici a fost inchis Minotaurul, hranit cu prazile de razboi sau din tributuri apasatoare asupra altor popoare. Venit din partea orasului Atena, in grupul de tineri ce urma sa fie jertfit in labirint, eroul Tezeu este indrigit, pentru infatisarea sa minunata si atitudinea demna in fata lui Minos, de Ariadna, fiica regelui.

Ea cere ajutor lui Dedal si artistul o invata sa-i dea eroului un ghem de ata si o arma. Cand a intrat in labirint, Tezeu a legat un capat al atei de un stalp, ca sa nu se rataceasca in hatisul culoarelor si al incaperilor, apoi a intalnit Minotaurul si 1-a ucis.
Labirintul lui Dedal este un loc al al confuziei, al unei incurcaturi primejdioase, al pieirii, al mortii iar "firul Ariadnei" este simbolul calauzei salvatoare.

No comments:

Post a Comment