Primul acvariu

Daca ai decis ca vrei sa achizitionezi un acvariu in care sa cresti pesti, trebuie sa tii cont de anumite lucruri legate de mediul de viata corespunzator pentru speciile pe care vrei sa le cresti. Va trebui sa ai in vedere felul in care pestii coexista daca acestia provin din specii diferite, pentru a exista o pace relativa, cum sa ii ingrijesti fara a se imbolnavi, cum ii hranesti si, de asemenea, trebuie sa ai grija si de rezervorul in care acestia vor trai.

Dupa ce ai cumparat acvariul, ai grija unde il plasezi in locuinta ta. Va trebui sa stea pe un loc stabil, fara sa existe riscul de a cadea sau a se sparge si, totodata, acesta sa fie in apropiere de o sursa de curent electric, pentru a putea alimenta echipamentele de filtrare, incalzire si iluminat.

Inainte sa te duci la magazin sa cumperi pestii, ai grija sa tii cont de compatibilitatea dintre pesti, pentru a nu se crea conflicte intre ei. Spre exemplu, Beta, care este un peste extrem de frumos colorat si ar da, cu siguranta, bine in orice design al locuintei, este un peste destul de agresiv si nu prea suporta in preajma lui alti pesti. Un alt peste care nu poate convietui in pace cu alte vietati este Scalarul. In schimb, o specie foarte prietenoasa este Discusul, un peste de marimi mari, foarte inteligent si extrem de placut la vedere. Acesta ar putea trai intr-un mediu rezonabil cu Gupii, o specie foarte populara si, de asemenea, cu Neonii, niste pesti mici si albastri.

Un alt element pe care trebuie sa-l ai in vedere este faptul ca un acvariu suprapopulat nu este deloc sanatos pentru vietatile din el. Un sfat al specialistilor ar fi ca primul acvariu cumparat sa fie de cel putin 30 de litri, pentru ca un rezervor cu cat este mai mic, cu atat devine mai usor de dezechilibrat si orice modificare in parametrii acestuia poate fi in dezavantajul pestilor.

Pestii, chiar daca par niste vietati care nu necesita prea multa atentie, acestia au totusi nevoie de anumite conditii pentru a se putea dezvolta si trai in mod sanatos. Pe langa un rezervor incapator, ei au nevoie si de anumite echipamente care sa le faciliteze mediul de viata: echipamente de filtrare, de iluminat si de incalzit, termometru, furtun de schimbat apa din acvariu, pompa de aer cu furtun, piatra de aer si minciog pentru prins pestii.

Acvariul va trebui sa fie si decorat cu pietris si plante, care au anumite roluri in viata pestilor. Pietrisul are rol atat estetic cat si de sustinere a plantelor, pentru ca acestea sa poata prinde radacini viguroase si sanatoase. Acesta trebuie achizitionat din magazinele de specialitate si spalat in mod frecvent, cu ajutorul unui furtun. Plantele din acvariu pot fi atat artificiale cat si naturale. Se recomanda plantele naturale, deoarece acestea ajuta la un mediu mai sanatos al pestilor, datorita clorofilei care are rol in fotosinteza iar cele artificiale au de regula muchii ascutite ce pot rani vietatile din rezervor.

Prin urmare, inainte sa achizitionati un acvariu cu pesti, informati-va cat mai bine despre tot ceea ce tine de un mediu sanatos pentru acestia si alocati-va un buget special pentru ingrijirea lor!

No comments:

Post a Comment