Frontiere neobisnuite

Frontiera dintre Spania si Maroc. Ceuta este un oras autonom de doar 18.5 kilometri patrati situat in Spania si o enclava localizata pe coasta de nord a Africii de Nord, inconjurata de Maroc. Separata de Peninsula Iberica de stramtoarea Gibraltar, Ceuta se afla fix pe frontiera dintre Marea Mediterana si Oceanul Atlantic. Maroc a revendicat Ceuta impreuna cu orasul autonom spaniol Melilla si o serie de insule din Mediterana care o marginesc.

Aceste miscari politice au dus la ridicarea unui gard inalt pentru a delimita frontiera, in jurul orasului, imprejmuit cu sarma ghimpata. Frontiera dintre Baarle-Nassau si Baarle-Hertog. Baarle-Nassau este un municipiu in Olanda. Imparte o frontiera neobisnuita cu municipiul belgian Baarle-Hertog. Baarle-Hertog este format din 26 de insulite inconjurate de Baarle Nassau, insa anumite portiuni din Baarle-Hertog contin si zone care apartin Baarle-Nassau. Portiunea micuta ce apartine Belgiei reprezinta doar un sfert de hectar. Frontiera este o problema complicata pentru ca exista chiar si cateva case separate de aceasta. Per total, Olanda si Belgia isi impart „frateste” niste zone care oricum erau greu de delimitat. Bir Tawil. Bir Tawil este un teren de 2.060 de kilometri patrati, fiind plasat intre Egipt si Sudan. A aparut din greseala in 1902, atunci cand Marea Britanie a trasat o frontiera diferita fata de cea creata in 1899. Astfel, cele doua frontiere au creat doua zone diferite, Bir Tawil si Halaib. Daca Halaib mai are resurse pe care sa se bazeze, Bir Tawil nu are nimic. Cu toate astea, Egiptul pretinde ca frontiera din 1899, dadea Halaib-ul Egiptului si Bir Tawil Sudanului, iar Sudanul pretinde si el ca frontiera din 1902 da Halaib-ul Sudanului si Bir Tawil-ul Egiptului. Fiecare tara pretinde si insista ca Bir Tawil, „marul discordiei” dintre cele doua, apartine, celuilalt; astfel Bir Tawil este singura bucata de pamant din lume (in afara Antacticii) care nu este revendicata de nicio natiune. Muntele Everest.

Cel mai inalt munte din lume, care a luat de-a lungul timpului numeroase vieti si a transformat in vedete sute de alpinisti temerari, Muntele Everest are si el o problema legata de frontiera: granita dintre Nepal si China trece fix prin mijlocul muntelui, inclusiv varful muntelui. Prin aceasta imprejurare ciudata, Everestul nu numai ca este cel mai inalt munte insa devine si cea mai inalta zona de granita din lume.

No comments:

Post a Comment