Paracetamolul te ajuta… sa mori putin cate putin…

Inca din copilarie, daca ne durea capul sau aveam o durere mai acuta de masea ni se dadea paracetamol. La fel se intampla si cand aveam nevoie de un panaceu pentru vreo durere surda de spate sau pentru orice altceva. In timp, paracetamolul a devenit un „leac bun la toate” care ne rezolva orice fel de durere, indiferent unde ar fi ea localizata.

De cativa ani insa, o multime de autoritati si oameni care au facut foarte multe studii pe acest produs medicamentos au atras atentia asupra efectelor foarte rele pe care le poate avea paracetamolul asupra organismului, de la infarct, accident vascular cerebral si pana la moarte subita. Ca sa discutam doar de moartea subita, cea mai grava dintre relele care ni se pot trage de la banalul paracetamol, studiile au aratat ca, daca se administreaza pentru mult timp doze mari din acest medicament, riscul de a muri fara sa apuci sa spui „pas” este cu pana la 60-70% mai mare. Totusi paracetamolul nu se compara cu aspirina, care ne poate distruge total stomacul si poate determina aparitia hemoragiei sau ibuprofenul, care creste si el riscul de accident vascular cerebral si de infract.

In urma unor analize detaliate de laborator, s-a constatat ca efectele paracetamolului sunt si mai dezastruoase atunci cand ne referim la corpul uman si asa mult prea incercat de atata mancare procesata si E-uri. Paracetamolul devine cel mai mare inamic al nostru si pentru ca previne o enzima speciala din organism COX-2 sa-si faca treaba asa cum stie ea mai bine. Potrivit altor studii, daca un pacient ia paracetamol zilnic vreme de 14 ani pentru a tine in frau simptomele diverselor afectiuni, poate sa moara la un moment dat fara sa banuiasca macar ca paracetamolul e de vina, la varste mult mai mici decat cei care nu iau paracetamol asa de des.

Si celebra Universitate Oxford a atras atentia ca pacientii care fac tratament cu ibuprofen pot sa sufere un infract in anul imediat urmator inceperii administrarii, unul din 1.000 de pacienti ajungand direct la morga la cel mult cinci ani de la inceperea tratamentului cu ibuprofen.

No comments:

Post a Comment