Ce nu ai stiut niciodata despre Internet

Il folosim zilnic, googalim, ne jucam, socializam, cunoastem oameni noi. Internetul, caci despre el este vorba, a fost din 2000 incoace prietenul nostru pretios de care am ajuns sa depindem in proportie destul de mare. Ca orice „produs”, Internetul are si el o istorie, o parte a ei foarte bine cunoscuta, alta mai putin vizibila pentru cei care il utilizeaza zilnic. In continuare, descoperiti cateva dintre cele mai inedite „istorioare nestiute” din lunga istorie a Internetului.

1. Tehnologia pe care se bazeaza Internetul dateaza din anii 1960, fiind folosita in cadrul MIT. Primul mesaj care s-a transmis pe Internet a fost LOG. Ce e cu LOG asta? Un user a vrut sa scrie LOGIN, dar sistemul s-a „prabusit” inainte de a tasta ultimele doua litere.
2. La inceput, Internetul era… o simpla pagina despre proiectul „WorldWideWeb” si despre folosirea hipertextualitatii pentru a crea o pagina cu o sumedenie de link-uri- http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.
3. Primul emoticon a fost „inventat” de Kevin Mackenzie (1979)-era -), iar mai tarziu :-) a fost inventat de Scott Fahlman.
4. Prima camera web a aparut la Cambridge si monitoriza un aparat de facut cafea.
5. In 1989, Universitatea McGill si-a inchis siteul de indexare pe baza de FTP dupa ce a fost notificata de faptul ca era raspunzator de consumul a jumatate din traficul de Internet din America in Canada.
6. In prezent, din unele estimari, reiese ca Internetul contine peste 6 milioane de terabytes de date, iar Google a indexat de abia putin peste 0.04% din informatie.
7. Amazon a devenit siteul numarul 1 in materie de cumparaturi online dupa ce Yahoo si-a listat siteurile in directorul sau in ordine alfabetica.
8. Primul mesaj de tip spam din istorie a fost trimis in 1978, cand DEC a lansat un nou sistem de operare si o noua statie de lucru. S-a trimis la peste 600 de useri si administratori de la ARPANET (cel ce va deveni peste ani Internet). 82% din cele peste 250 de miliarde de e-mail-uri trimise zilnice sunt spam-uri.

No comments:

Post a Comment