Nodul lui Gordius sau nodul gordian

Pe acropola orasului Gordium din Frigia Mase se afla carul cu care venise Gordius, tatal regelui Midas. Jugul de protap al stelajului era legat cu o coaja de com, in nenumarate noduri facute atata maiestrie si forta, incat nu se putea descoperi locul primului nod. Un oracol prezisese ca acela care va desface acel nod multiplicat va cuceri Asia si nu este de mirare ca au existat foarte multi care au incercat, ofilindu-si sperantele tainice.

Ajuns in Frigia, in campania din 334-333 inaintea erei noastre, Alexandru Macedon a vrut sa incununeze triumful sau militar prin reusita inchiderii acestei legende, dar in fata spectacolului pe care il ofera jugul ramane descumpanit: "intr-adevar, noianul de noduri era atat de incurcat, incat nimeni nu-si putea da seama, nici cu mintea nici cu simtul vazului de unde incep si nici unde se sfarsesc ori se ascund legaturile nodului..." (Quintus Curtius Rufus)
Fiindca nu a putut sa desfaca buclucasul si, totodata, celebrul nod, Alexandru a scos sabia si 1-a taiat cu curele cu tot, spunand pentru eternitate cuvintele care vor ramane ca expresie a vointei si a fortei, aflate in momente de dificultate: " - Daca nu voi cuceri lumea cu mana, o voi cuceri cu sabia!" ("N-are importanta cum se dezleaga acest nod! ", dupa Quintus Curtius Rufus).

Nodul lui Gordius sau asa numitul nod gordian este simbolul unei incurcaturi pentru rezolvarea careia, mijloacele conventionale sunt insuficiente.

No comments:

Post a Comment