Iluminat Led

Atunci cand utilizam un iluminat led trebuie sa avem mai multe aspecte in vedere, avand in prima faza luat in calcul faptul ca benzile cu led reprezinta produsul cu cele mai multe aplicatii din categoria corpuri de iluminat cu led. In functie de aplicatie, inainte de cumparare este util sa stim si urmatoarele aspecte: modelul de led folosit, tensiunea de alimentare, numarul de leduri/m si orientarea lor pe banda, posibilitatea de control a intensitatii luminoase (dimare) si controlere, culoarea benzii led, protectia la umiditate - gradul IP.

Modelul de led folosit este foarte important pentru ca determina intensitatea luminoasa si consumul. Cu cat pastila este mai mare, cu atat consumul si intensitatea luminoasa este mai mare. Benzile cu cel mai mic consum si numar de lumeni au led tip 3528 (dimensiunea pastilei 3,5mm cu 2,8mm). Cel mai puternic tip de led este led 5630. Numarul de leduri pe metru liniar este si el la fel de important avand in vedere ca determina intensitatea si consumul. Un numar ridicat de leduri pe metru determina un numar mai mare de lumeni pe metru.

In majoritatea cazurilor ledurile sunt dispuse pe banda astfel incat lumineaza pe directia de montaj a benzii. Exista insa si o solutie unde iluminarea se face lateral, perpendicular pe directia de montaj a benzii. Culoarea benzilor cu led este si ea importanta avand in vedere ca acestea pot fi albe, albastre, rosii etc. Doar benzile RGB sunt cele care pot lumina intr-o gama variata de culori folosind controlere. Culorile sunt limitate doar de tipul de controller folosit.

Gradul de protectie IP al benzilor cu led referitor la umiditate este alcatuit din 2 cifre: prima cifra reprezinta nivelul de protectie impotriva contactului direct - praf, contact direct etc - iar a doua cifra reprezinta protectia la umiditate.

No comments:

Post a Comment