Cum se explica multe dintre lucrurile pe care corpul nostru le face zilnic?

Gadilatul. Fiecare dintre noi ne-am gadilat sau am gadilat pe altii la un moment dat. Cu toate ca e placut uneori, oamenii il cam evita si nu prea le place. Insa asta nu i-a oprit pe oameni sa-i gadile pe altii. Faptul in sine si cu raspunsul la gadilat i-au lasat perplex pe ganditori mii de ani. Inainte, s-a crezut ca reactia la gadilat ar fi un raspuns de panica, similar cu cel pe care-l ai atunci cand un paianjen se urca pe tine. Christine Harris, dupa ce a efectuat numeroase experimente, a venit cu un raspuns mult mai complex. Conform ei, gadilaatul poate fi un sistem construit pentru a ajuta omul in dezvoltarea aptitudinilor combative. Membrii familiei si prieteni apropiati percep gadilatul in acelasi fel in care se joaca de-a lupta.

Persoana gadilata se zbate si incearca sa scape de gadilaturi cat mai repede cu putinta, invatand astfel cum sa se tina departe de atacator si sa scape fara a a-si provoca vreun rau. Faptul ca gadilatii rad si zambesc cand sunt gadilati ii indeamna pe faptasi sa ii mai gadile si cu alta ocazie, mai frecvent. Valoarea actiunii creste pe masura ce se repeta de mai multe ori. „Cutarea” degetelor de la maini si de la picioare. Daca iti petreci prea mult timp in apa, degetele de la maini si picioare vor deveni cutate. Aceasta reactie a fost analizata de cercetatori ani la randul, insa nu au reusit sa identifice din ce cauza apare. O teorie plauzibila este ca apa determina pielea sa se umfle, de unde si efectul de cutare. Acum cercetatorii cred ca au descifrat cu exactitate fenomenul bizar.

Potrivit unui numar important de cercetatori, cutarea pielii este un avantaj evolutionist care ne ajuta sa crestem aderenta in conditii de umiditate maxima. Experimentele au demonstrat ca toti cei care au degetele cutate au aderenta mai buna cand apuca obiecte ude si nu le scapa. O alta teorie spune ca aceste avantaj ar fi fost foarte bun pentru stramosii nostri, care puteau tine in mana uneltele in conditii de ploaie puternica si puteau sa se deplaseze prin zone unde solul era foarte umed si alunecos. Asadar, un avantaj serios fata de cei care nu aveau degetele cutate de la apa.

No comments:

Post a Comment