Puteri neobisnuite date de mutatii genetice rare

Toleranta la frig. Populatiile care traiesc in zone de pe glob unde e anormal de frig, la Cercul Polar, de exemplu, s-au adaptat la un ciclu de viata in care albul si gerul sunt niste constante de care nu ai cum sa scapi. Au invatat cumva acesti oameni sa supravietuiasca sau pur si simplu sunt diferiti din punct de vedere biologic?

Raspunsul fiziologic este total diferit. Adaptarile ciudate se datoreaza si unei mutatii genetice partiale. De ce partiale? Pentru ca oricare om care vine dintr-o zona mai calduroasa se va duce sa traiasca in Siberia nu se va adapta nici in zeci de ani la conditiile climatice de acolo asa cum o fac de secole si cu 100% succes populatiile care isi duc viata in acele zone blestemate. Locuitorii din Siberia s-au adaptat frigului mai bine decat „prietenii” rusi, desi traiesc in acelasi climat. Metabolismul lor e accelerat comparativ cu cel al unor indivizi din alte zone. Glandele sudoripare sunt mai putine, transpiratia e minima, de unde si mentinerea constanta a temperaturii corpului fara tremuraturi. Intr-un studiu inedit, cercetatorii au incercat sa afle cum raspunde pielea diferitelor rase la schimbarile drastice de temperatura. Americanii nativi si inuitii sunt cei mai rezistenti la temperaturi foarte scazute. Si australienii dorm linistiti pe sol cand e foarte frig, fara nici un fel de invelitoare, dar asta nu poate explica rezistenta foarte buna la frig a inuitilor.

Organismul uman e invatat sa se adapteze mai usor la caldura decat la frig, asa ca este si mai impresionant ce pot face acesti oameni si cum pot rezista la minus X grade, foarte multe sub minus, fara sa moara de frig.

No comments:

Post a Comment