Ce ascunde calul tau troian

Asediul cetatii Troia intrase in al zecelea an fara semne care sa-i vesteasca sfarsitul. Pierderile suferite de fiecare parte erau considerabile, dar inversunarea ramasese la fel de mare, intretinuta de moartea cate unuia dintre luptatorii vestiti. Nici dupa ce a fost ucis viteazul Hector de maniosul Ahile, troienii nu au fost de acord sa o redea pe frumoasa Elena, regelui Menelau al Spartei, spunandu-si ca si grecii fusesera la fel de mult slabiti prin sagetarea lui Ahile de catre Paris. Conflictul parea sa dureze la nesfarsit.
 
Un singur om credea in terminarea razboiului: era Ulysse (sau Odysseu). Neintrecut in istetime, dar si viteaz, el se remarca prin actiuni demne de toata admiratia razboinicilor: starneste groaza in troieni prin incursiunile sale si ale lui Diomede in cetate, o data rapind si statuia lui Palas - Atena, care ocrotea orasul de la intemeiere, facandu-1 de necucerit cat timp se afla in templu, lupta in primele randuri, mediaza o serie de neintelegeri ale conducatorilor ahei, si multe altele. Dupa moartea lui Ahile; Ulysse intelege ca asediul nu mai poate dura mult, fiindca oastea era epuizata si dornica sa se intoarca acasa. Inspirat de zeita Atena, protectoarea sa, are ideea construirii unui cal urias de lemn, pe care il realizeaza vestitul mester Epeus. In enorma lucrare intra cincizeci de luptatori dintre cei mai viteji, in frunte cu Neoptolem (fiul lui Ahile), Aiax (fiul lui Oileus), Diornede, Philoctet, Menelau si, desigur, Ulysse.
 
Sub conducerea lui Agamemnon, flota simuleaza plecarea, lasand pe mal uriasul cal de lemn. Desi sunt preveniti de preotul Laokoon, in privinta primejdiei "darului"- troienii sparg portile, aduc calul de lemn in cetate considerandu-l un semn al aheilor, de renuntare la cucerirea  Troiei si serbeaza ceea ce credeau ei ca inseamna victorie in sangerosul razboi.
 
Noaptea - ostenii ascunsi in pantecul calului de lemn au iesit - au ucis strajile si au incendiat orasul dupa care au aratat drumul celor intorsi de pe mare. Surprinsi troienii nu au aratat decat o palida rezistenta. Dupa cateva zile de macel, incendii, puternica si bogata cetate a regelui Priam a devenit un morman de ruine si amintiri, de care s-a desprins numai viteazul Eneas cu putini tovarasi ce aveau sa ajunga in Italia - stramosii romaniior.
Se considera a fi "cal troian" orice strategema de infiltrare a unei persoane Intr-un loc inaccesibil, pentru a-i inlatura invulnerabilitatea.

No comments:

Post a Comment